Mioko Yokoyama (s. 1989) on Espoossa asuva japanilais-suomalainen säveltäjä. Hänen musiikkinsa rakentuu selkeistä rytmeistä ja hienostuneesta äänenvärien hallinnasta, jotka yhdessä synnyttävät mielikuvituksellisia tunnelmia, tapahtumia ja tilanteita. Eräänlainen hauskuuden tai leikkisyyden estetiikka on keskeistä hänen musiikissaan: nykymusiikki on vapaa olemaan mitä vain.
Yokoyama syntyi Sapporossa Japanissa ja aloitti nelivuotiaana pianonsoiton opiskelun. Hän suoritti sävellyksen kandidaatin tutkinnon vuonna 2011 ja maisterin tutkinnon vuonna 2014 Tokion taideyliopistossa (Tokyo University of the Arts) opettajinaan Eisuke Tsuchida, Kenjiro Urata ja Manabu Kawai. Opintomenestyksestään hänelle myönnettiin yliopiston Ataka-palkinto.
Suomeen Yokoyama muutti vuonna 2015 kolmivuotisen YAMAHA Music Foundationin stipendin turvin. Vuonna 2019 hän suoritti toisen sävellyksen maisterintutkintonsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa huippuarvosanoin Veli-Matti Puumalan johdolla.
Vuodesta 2018 lähtien hän on ollut Suomen Säveltäjät ry:n jäsen sekä partituurinsoiton ja soitinnuksen tuntiopettaja Sibelius-Akatemiassa.
Kamarimusiikkiteoksellaan Mineralization Yokoyama on yksi vuoden 2025 Teosto-palkinnon ehdokkaista. Hänen teoksensa Talking Metals, Talking Drums edusti Suomea 69. International Rostrum of Composers -tapahtumassa 2023 ja valittiin suosituslistalle. Hänet valittiin ULYSSES Networkin projekteihin vuosina 2017 ja 2022.
Hänen sävellystyötään ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica -säätiö (tunnustusapuraha), Teosto (sävellystilausten tuki), Martin Wegelius -muistosäätiö (tunnustusapuraha), Suomen Säveltäjien Sibelius-rahasto ja Madetoja säätiö, Nomura Foundation, Musiikin edistämissäätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Skandinavia-Japani Sasakawa -säätiö.
Grammy-palkittu Uusinta Ensemble on tilannut ja kantaesittänyt Yokoyaman teoksia ja myös julkaisee tulevaisuudessa hänen kamarimusiikkituotantoansa esittelevän profiililevyn.
Hänen musiikkiaan ovat tilanneet muun muassa
-
konserttisalit kuten Tokyo Bunka Kaikan (JP) ja Muziekgebouw aan ’t IJ (NL),
-
festivaalit IMPULS Festival für neue Musik in Sachsen-Anhalt (DE), Avantin Suvisoitto, Musiikin Aika, Tampere Biennale, Musica nova Helsinki (FI), Gaudeamus Muziekweek (NL) ja Warsaw Autumn (PL),
-
sekä yhtyeet ja muusikot, kuten L’Instant Donné (FR), Duo Signal (CH), Uusinta Ensemble, Saxtronauts, Superpluck, Tristero Piano Trio (FI), Aliisa Neige Barrière, Manca Dornik, Marianne Finseth, Kalle Hakosalo, Haruhi Hata, Sota Igaki, Petri Kumela, Lore Amenabar Larrañaga, Tuuli Lindeberg, Livia Schweizer ja Janne Valkeajoki.
Hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla Festival ManiFeste (FR), Saariaho Festival (NL), Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Nordlyd Festival (NO), Baltic Sea Festival (SE), Uuden Musiikin Lokakuu, Turun Musiikkijuhlat ja Kumaus-festivaali (FI). Hän on tehnyt yhteistyötä Asko|Schönberg-yhtyeen (NL), Magdeburgin filharmonikkojen, Améi Quartett (DE) ja Geidai Philharmonia (JP) kanssa.